Τρούφες




Οι τρούφες είναι από τα πιο κλασικά κεράσματα. Βάλτε τις στη φοντανιέρα και καλωσορίστε τους καλεσμένους σας! 

Υλικά συνταγής

Για το παντεσπάνι
200 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το ταψί
20 γρ. κακάο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, για το ταψί
Για την γκανάς
130 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
130 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
100 γρ. ρούμι, μαύρο ή κονιάκ
10 γρ. κακάο
100 γρ. τρούφα για επικάλυψη



Διαδικασία συνταγής

Μερίδες: 1 κιλό, Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 35΄-40΄, Αναμονή: 4-5 ώρες

Παντεσπάνι

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά στα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας παράλληλα με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ).
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 170οC για 30-40 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι (στη μέση) αν έχει ψηθεί. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.

Γκανάς

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στη φωτιά. Λίγο πριν πάρει βράση, την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, ώστε να λιώσει.
Συναρμολόγηση
Κόβουμε το παντεσπάνι σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το ρούμι, την γκανάς και το κακάο. Ζυμώνουμε το μείγμα με το φτερό, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Το ξαναζυμώνουμε για λίγο και το πλάθουμε σε μπάλες.
Ρολάρουμε τις μπάλες μέσα στην τρούφα, έτσι ώστε να καλύφθούν καλά.

Tip

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και περισσεύματα από ένα απλό κέικ ή έτοιμο κέικ, αντί να φτιάξουμε παντεσπάνι. Θα χρειαστούμε 500-600 γρ.

Πηγή: www.steliosparliaros.gr