Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε κινεί τα πάντα και ο Νταισελμπλουμ είναι μαριονέττα


Το Εurogroup είναι το κατάλληλο μέρος «αν είσαι ψυχοπαθής», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…κινεί τα πάντα, ενώ ο Γερούν Ντέισελμπλουμ είναι «μαριονέτα». «Είχα τυφλή εμπιστοσύνη στον Τσίπρα, κακώς». Αυτά και άλλα πολλά λέει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, την οποία επικαλείται στην ιστοσελίδα του το έντυπο κοινοτικής επικαιρότητας «Politico».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο κ. Βαρουφάκης δεν αποδέχεται την ευθύνη για τις «καταστροφικές εξελίξεις» που οδήγησαν στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης «μετά από ένα καυτό καλοκαίρι έντονων διαπραγματεύσεων και αργής προόδου».

«Δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα πραξικόπημα, ένα μεγάλο πραξικόπημα. Και πέτυχε», δηλώνει.

«Δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη γι’ αυτό. Οι ομιλίες μου ήταν μετριοπαθείς, τα σχέδια μου μετρημένα, οι σύμβουλοι μου δεν ήταν κάποιοι αλλοπαρμένοι αριστεροί. Υπήρχε άλλος λόγος που η άλλη πλευρά έχυνε δηλητήριο και διέδιδε ψεύδη για το πρόσωπό μου, και με παρουσίαζε ως ένα επικίνδυνο ριζοσπαστικό ενώ ήμουν ο πιο δεξιός υπουργός της κυβέρνησης. Αν ήμουν ένας αλλοπαρμένος αριστερός, δεν θα με είχαν φοβηθεί. Όχι, ήθελαν να με ξεφορτωθούν γιατί ήξερα για τι μιλούσα», τονίζει.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ο Ντέισελμπλουμ επιβεβαίωσε στην ολλανδική τηλεόραση (NOS) ότι πίεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απομακρύνει τον Υπουργό του. Ο Ολλανδός πολιτικός είπε ότι δεν θεωρούσε πως ο κ. Βαρουφάκης διέθετε εντολή διαπραγμάτευσης και ως εκ τούτου «διαπραγματεύτηκα με τον Πρωθυπουργό» δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί την προσεχή Δευτέρα.

Ερωτηθείς για το ποιος υπουργός κυριαρχούσε στις συναντήσεις, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται στο Γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι αυτός «κινεί τα νήματα». «Όλοι οι άλλοι υπουργοί είναι μαριονέτες. Ο Σόϊμπλε είναι το μεγάλο αφεντικό του Eurogroup. Αποφασίζει ποιος θα γίνει πρόεδρος, ορίζει την ατζέντα, ελέγχει τα πάντα», είπε.

Εξαιρετικά σκληρός εμφανίζεται και απέναντι στον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντέϊσελμπλουμ. Λέει χαρακτηριστικά: «Δεν έχει πραγματική δύναμη. Δεν έχει εξουσία. Είναι στρατιώτης, μια μαριονέτα… Δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις χωρίς να τηλεφωνήσει στο Σόιμπλε».

«Ο Ντέισελμπλουμ είναι ένα γρανάζι σε ένα μηχανισμό που ο ίδιος δεν κατανοεί. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να μιλήσω μαζί του γιατί είτε δεν ήταν πρόθυμος είτε δεν ήταν σε θέση να έχει μια πραγματική συζήτηση, πόσο μάλλον να ενδιαφερόταν», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός αναφέρεται εγκωμιαστικά στο πρόσωπο του  επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το  οποίο χαρακτηρίζει ως ένα «εξαιρετικό οικονομολόγο» ενώ αναγνωρίζει ότι «έχει απαυδήσει από τους ασφυκτικούς περιορισμούς της εντολής της ΕΚΤ».

Στη συνέχεια τα πυρά του πρώην υπουργού, επικεντρώνονται στο Εurogroup.

«΄Οποιος μιλά για καλές στιγμές στο Eurogroup πρέπει άμεσα να περιοριστεί ως επικίνδυνος αλλοπαρμένος», σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης.

«Το Eurogroup είναι ένα πολύ δυσάρεστο  μέρος, ακόμα και για το Σόϊμπλε, τον Ντέισελμπλουμ και τον Ντράγκι. Τα κέντρα εξουσίας είναι εξ ορισμού αγχωτικά, με ανθρώπους με μεγάλο εγώ και με συνεχείς συγκρούσεις». «Αν είσαι ψυχοπαθής και  βγάζει τον καλύτερο σου εαυτό στη σύγκρουση, τότε το Eurogroup είναι το κατάλληλο μέρος», σχολιάζει.

Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχεται ότι έχει μαγνητοφωνήσει όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup- εκτός της πρώτης στην οποία συμμετείχε- αλλά τονίζει ότι δεν έχει διαρρεύσει πληροφορίες. «Μεταξύ των ομολόγων μου που διέρρεαν διάφορα- ειδικά για το πρόσωπό μου- ήμουν ο μόνος που είχα μια αίσθηση ηθικής».

«Μαγνητοφωνούσα τα πάντα για έναν απλό λόγο: Οι συναντήσεις αυτές διαρκούσαν κάποιες φορές τόσο πολύ που, μετά, μετά βίας θυμόμουν τι ακριβώς είχε συζητηθεί και συμβεί. Όλα εξελίσσονταν μέσα σε μια θολούρα». «Σε μια κανονική νομισματική ένωση, θα υπήρχαν εμπιστευτικά πρακτικά στα οποία θα μπορούσε κανείς να βασιστεί», είπε.

Ο αρθρογράφος του Politico επισημαίνει μερικά ακόμα σημεία της συνέντευξης, όπως για παράδειγμα όταν αναφέρει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών ότι έπρεπε να αφομοιώσει μέσα σε 72 ώρες πολλά περισσότερα απ’ όσα καλούνται να αφομοιώσουν άλλοι υπουργοί στο σύνολο της καριέρας τους.

«Την πρώτη μου μέρα ως Υπουργός, μου ειπώθηκε ότι η χώρα θα χρεοκοπούσε σε 11 ημέρες. Την τρίτη μέρα, ο Ντέισελμπλουμ με επισκέφτηκε και απείλησε ότι θα κλείσει όλες τις ελληνικές τράπεζες αν δεν υπέγραφα», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι είχε «τυφλή εμπιστοσύνη στον Τσίπρα».

«Είμασταν μαζί μέρα νύχτα εκείνη την εποχή. Κοιμόμουν όπως κοιμούνται οι στρατιώτες στα χαρακώματα σε έναν πραγματικό πόλεμο: λίγες ώρες εδώ και εκεί, με όλες τις αισθήσεις σε συναγερμό», είχα τυφλή εμπιστοσύνη στον Τσίπρα. Κακώς», είπε.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ο κ. Τσίπρας παραδόθηκε στα αιτήματα του Eurogroup- χωρίς να τον συμβουλευτεί».

«Είπαν στον Τσίπρα: Αν θες συμφωνία, πρέπει να ξεφορτωθείς το Γιάννη… Το Eurogroup αναζητούσε ένα πολιτικό τρόπο για να με εξουδετερώσει: ήταν μια συνωμοσία. Στη Ρίγα, κατάφεραν να στρέψουν εμένα και τον Τσίπρα τον ένα εναντίον του άλλου», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.
Πηγή: makeleio.gr