Κοτόπουλο χριστουγεννιάτικο



Υλικά συνταγής

1 μεγάλο κοτόπουλο (2 κιλά περίπου)
400 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
200 γραμμάρια συκωτάκια κότας
⅓ φλιτζανιού ρύζι γλασέ ή καρολίνα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι κουκουνάρι
½ φλιτζάνι σταφίδες
1 ξινόμηλο καθαρισμένο, κομμένο σε ζαράκια
200 γραμμάρια κάστανα βραστά κομμένα στα 4
1 λεμόνι (ο χυμός του)
½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
⅓ κουτάλι γλυκού μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι

για το ψήσιμο

1 πορτοκάλι (ο χυμός του)
1 λεμόνι (ο χυμός του)
2 γεμάτες κουταλιές σούπας βούτυρο
1 σφηνοπότηρο κόκκινο κρασί


Διαδικασία συνταγής

Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι το κοτόπουλο να πάει παντού και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, και προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε για να τον "σπάσουμε". Έπειτα προσθέτουμε τα συκωτάκια της κότας. Μόλις πάρουν χρώμα, σβήνουμε με κόκκινο κρασί, καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και μπαχάρι και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς.
Προσθέτουμε το ρύζι, τα ξινόμηλα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα κάστανα. Ανακατεύουμε.

Αποσύρουμε από τη φωτιά. Γεμίζουμε το κοτόπουλο και ράβουμε την κοιλιά.
Απλώνουμε τη γέμιση σε βουτυρωμένο ταψί και βάζουμε το κοτόπουλο ανάμεσα. Αλείφουμε με το μείγμα για ψήσιμο, που έχουμε ετοιμάσει. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό στο ταψί. Καλύπτουμε το φαγητό με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για λίγο στο γκριλ να ροδίσει ελαφρώς το κοτόπουλο.
Αφού βγάλουμε από το φούρνο, ξανασκεπάζουμε το φαγητό για μισή ώρα περίπου και έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε.


Πηγή: http://www.cooklos.gr\