Κρίθηκε ένοχη η εταιρεία που παρασκευάζει το παυσίπονο Nurofen


Εξαπατούσε τους καταναλωτές η εταιρεία που κυκλοφορούσε το παυσίπονο Nurofen

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας έκρινε ένοχη την εταιρεία που παρασκευάζει το παυσίπονο Nurofen για εξαπάτηση των καταναλωτών. Παράλληλα διέταξε την απόσυρση από τα δίκτυα πωλήσεων των παυσιπόνων Nurofen. Σύμφωνα με την απόφαση η Reckitt Benckiser ουσιαστικά διέθετε το ίδιο προϊόν με αυξημένη τιμή αναφέροντας ότι προορίζεται για διαφορετικά είδη πόνου.

Να τονίσουμε ότι η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα που κινείται δικαστικά κατά των εξειδικευμένων προϊόντων Nurofen, κάποια εκ των οποίων κυκλοφορούν επίσης στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, ενώ επίσης είναι διαθέσιμα και μέσω ηλεκτρονικών φαρμακείων.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι τα προϊόντα Nurofen για την οσφυαλγία, τους πόνους περιόδου, την ημικρανία και την κεφαλαλγία τάσεως ήταν στην πραγματικότητα ολόιδια και ότι η Reckitt Benckiser «ενεπλάκη σε παραπλανητική συμπεριφορά» διαφημίζοντας ότι πρόκειται για διαφορετικά προϊόντα. Σύμφωνα με δειγματοληπτικές τιμές από τρία φαρμακεία του Σίδνεϊ τα εξειδικευμένα προϊόντα Nurofen πωλούνταν στην διπλάσια σχεδόν τιμή από το βασικό αναλγητικό. Όπως απεδείχθη σύμφωνα με την Αυστραλιανή Επιτροπή Καταναλωτών και Ανταγωνισμού (ACCC), τα «στοχευμένα» αναλγητικά περιείχαν όλα την ίδια δραστική ουσία, ιβουπροφαίνη των 342 mg. Η εταιρεία Reckitt Benckiser με τη σειρά της απαντά ότι τα εξειδικευμένα προϊόντα Nurofen «δεν είχαν στόχο να παραπλανήσουν τους καταναλωτές».


Το ομοσπονδιακό δικαστήριο καταδίκασε επίσης την Reckitt Benckiser να αναλάβει τα δικαστικά έξοδα της ACCC και τη δημοσίευση της απόφασης αυτής. Μεταγενέστερη δικάσιμος θα καθορίσει το ποσό του προστίμου που θα επιβληθεί στον βρετανικό όμιλο.Πηγή: e-maistros.gr