Καταιγίδα ελέγχων από τον Σεπτέμβριο σε ελεύθερους επαγγελματίες


Μόλις κλείσει η τουριστική περίοδος έρχεται η σειρά των ελεύθερων επαγγελματιών να βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.  Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, υδραυλικοί και άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών αναμένεται να έχουν «καυτό» χειμώνα.

Όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο στόχος είναι ξεκάθαρος και είναι να εγκατασταθεί στην αγορά κλίμα φοροελέγχων ώστε επαγγελματίες και επιχειρηματίες να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Παράγοντες της Γενικής Γραμματείας αναφέρουν πως η υπηρεσία έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο χιλιάδων ελέγχων αρχής γενομένης από το φθινόπωρο. Όπως λένε, μόλις ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος το ενδιαφέρον της ΓΓΔΕ θα στραφεί στα αστικά κέντρα και τους ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτά αλλά και στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς.


Η Γραμματεία έχει ήδη διαμορφώσει τα κριτήρια με τα οποία θα προχωρήσει στους ελέγχους με βασικό την «επικινδυνότητα» του κάθε κλάδου ή της κάθε ομάδας επαγγελματιών. Στη συνέχεια αξιοποιούνται τα στοιχεία από τα εισοδήματα που δηλώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, οι επαγγελματικές δαπάνες, τα δάνεια που έχουν λάβει οι επαγγελματίες και τα περιουσιακά τους στοιχεία,


Μάλιστα στον προσδιορισμό των κριτηρίων αλλά και τον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων και χρήσης των ηλεκτρονικών πληροφοριακών συστημάτων έχουν συμβάλει με την τεχνογνωσία τους στελέχη της γαλλικής και αγγλικής δημόσιας διοίκησης.