Το πρώτο όχημα στον κόσμο που πακετάρεται και συναρμολογείται σαν ένα… έπιπλο ΙΚΕΑ!


Αυτό είναι το πρώτο όχημα στον κόσμο το οποίο μπορεί να “πακεταριστεί”, να αποσταλεί κάπου και έπειτα να συναρμολογηθεί σαν ένα… έπιπλο IKEA. Είναι το πρώτο flatpack όχημα που έχουμε δει και ονομάζεται Ox.
Οι σχεδιαστές του ισχυρίζονται ότι τρεις άνθρωποι μπορούν να το “σπάσουν” σε 60 μέρη σε μόλις 12 ώρες, έτσι ώστε να μπορεί να αποσταλεί σε αναπτυσσόμενες χώρες και να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά νερού, σιτηρών, λιπασμάτων και οικοδομικών υλικών. Μπορεί να φιλοξενήσει 13 άτομα και να μεταφέρει έως και 4.100 κιλά φορτίου.


Είναι το πνευματικό παιδί του Torquil Norman, ενός φιλάνθρωπου που τρέχει το Global Vehicle Trust και του Gordon Murray, ενός μηχανικού από τη Νότια Αφρική που συνέβαλε στη δημιουργία της McLaren F1.


Θυμίζει κάπως το Africar, ένα ελαφρύ παντός εδάφους όχημα που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’80, ωστόσο δεν βγήκε ποτέ στην αγορά.

Οι δημιουργοί του σημειώνουν ότι ήταν ένα όνειρο 6 ετών, που τώρα αποτελεί μία ρεαλιστική προοπτική όσον αφορά του να βγει στην παραγωγή, καθώς τα protoype μοντέλα έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία ένα πρόγραμμα δοκιμών.