Η χορήγηση άδειας μουσικής "φεύγει" από τη δικαιοδοσία των ΔήμωνΜια σημαντική αρμοδιότητα για τις τοπικές κοινωνίες φεύγει από τη δικαιοδοσία των Δήμων.

Η χορήγηση άδειας μουσικής και άδειας μουσικών οργάνων, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου “Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις” η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε στις 29 Αυγούστου, καταργείταιΜέχρι σήμερα, κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο, μπαρ, καφέ κ.λπ.) που ήθελε να εγκαταστήσει ένα απλό ηχοσύστημα για την αναπαραγωγή μουσικής εντός ή εκτός του χώρου του, υποχρεούται να υποβάλει στον Δήμο ένα σχέδιο για την τοποθέτηση των ηχείων καθώς και να δεσμευτεί ως προς το ωράριο της μουσικής καθώς και την έντασή της.
Για τη χορήγηση ή μη της άδειας αυτής αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας ή το Τοπικό Συμβούλιο του Δήμου όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Μάλιστα, πρόκειται για τις ελάχιστες αποφασιστικές αρμοδιότητες που έχουν τα τοπικά συμβούλια.
Η ΕΛΑΣ καθώς και οι υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας μπορούσαν να ελέγξουν βάσει αυτής της άδειας το αν μια επιχείρηση κάνει ηχορύπανση και αναλόγως να επιβάλει κυρώσεις. Στην πράξη, η άδεια αυτή είναι και το μόνο “όπλο” των τοπικών κοινωνιών απέναντι σε οχλούσες επιχειρήσεις, καθώς η παράβαση των όρων της άδειας αυτής μπορούσε μόνο να δικαιολογήσει μια νυχτερινή παρέμβαση της Αστυνομίας.

Το άρθρο 30 πάντως του εν λόγω νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας καταργεί ρητά την άδεια αυτή και αντ’ αυτής, υποχρεώνει τις επιχειρήσεις στο εξής να κάνουν μια απλή γνωστοποίηση στον Δήμο της πρόθεσής τους να εγκαταστήσουν ηχεία.
Στο πλαίσιο διευκόλυνσης του επιχειρείν, το νομοσχέδιο απλοποιεί όλες τις διαδικασίες για την ίδρυση παρόμοιων επιχειρήσεων.
Στο εξής, αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη Βουλή ως έχει, μόνο απαραίτητο δικαιολογητικό θα είναι η άδεια από την οικεία Πολεοδομία ότι το ακίνητο που χρησιμοποιεί η επιχείρηση έχει τις ανάλογες χρήσεις γης.
Μάλιστα, προβλέπεται προθεσμία 10 ημερών στην Πολεοδομία για να απαντήσει, ένα διάστημα που αν περάσει χωρίς να αντιδράσει η υπηρεσία, θα σημαίνει ότι σιωπηρά δίνει έγκριση.
Ξεκαθαρίζεται πάντως ότι η άδεια παράτασης ωραρίου διατηρείται