Η Energean Oil & Gas απέκτησε επισήμως την άδεια, για έρευνα στη θαλάσσια περιοχή του Μαυροβουνίου


Στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης με το κράτος του Μαυροβουνίου, για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα 4219-26 και 4218-30, προχώρησε η Energean Oil & Gas, έπειτα από την έγκριση που έδωσε το Κοινοβούλιο της χώρας. Η σύμβαση υπογράφηκε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 στην Ποντγκόριτσα, από την υπουργό Οικονομίας του Μαυροβουνίου, Dragica Sekulic και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου της Energean, Μαθιό Ρήγα.
Η συνολική επένδυση, για την επταετή ερευνητική περίοδο, είναι της τάξης των 19 εκατομμυρίων δολαρίων και αφορά τη διενέργεια σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων, την εκπόνηση γεωφυσικών και γεωλογικών μελετών και μία ερευνητική γεώτρηση. Τα δύο οικόπεδα βρίσκονται σε βάθος 50 έως 100 μέτρων, κοντά στις ακτές του Μαυροβουνίου, στην περιοχή του Bar. H Energean σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γεωφυσική σεισμική έρευνα στο πρώτο τετράμηνο του 2018.

Η ανατολική Αδριατική παραμένει μία ελάχιστα ερευνημένη περιοχή, παρόλο που χαρακτηρίζεται από παρόμοια γεωλογία μ’ εκείνη της ευρύτερης Αδριατικής ζώνης, η οποία είναι γνωστή για τα συστήματα υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί στην Ιταλία, την Αλβανία και την Κροατία και τα οποία δίνουν σημαντική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, εδώ και περισσότερο από πενήντα χρόνια.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, η οποία ανατέθηκε στην Energean Oil & Gas έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, ο Μαθιός Ρήγας, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε ικανοποιημένοι για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, η οποία σηματοδοτεί μία σημαντική ημέρα για την Energean, καθώς η εταιρεία εισέρχεται στην ιδιαίτερα υποσχόμενη περιοχή της Αδριατικής θάλασσας. Παρόλο που μία σειρά από μεγάλες διεθνείς εταιρείες εγκατέλειψαν την περιοχή, στη διάρκεια της περιόδου της πτώσης των τιμών πετρελαίου, η Energean παρέμεινε δεσμευμένη στην προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη και, πλέον, είναι έτοιμη να επωφεληθεί ακριβώς από αυτή τη δέσμευση και την επικέντρωσή της στην περιοχή.

Η γεωλογία της περιοχής είναι ανάλογη προς εκείνη της δυτικής Ελλάδας, στην οποία έχουμε ερευνητική δραστηριότητα από τον Οκτώβριο του 2014, εφαρμόζουμε σχέδιο ανάπτυξης κοιτάσματος στο Κατάκολο και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε για την ανάληψη προς έρευνα μιας ακόμα χερσαίας περιοχής στην Αιτωλοακαρνανία.

Επιπλέον, το άψογο ιστορικό της Energean, ως προς τη δραστηριοποίησή της σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και η επιτυχής λειτουργία του πετρελαϊκού πεδίου του «Πρίνου» στη βορειοανατολική Ελλάδα, το οποίο παράγει πετρέλαιο από το 1981, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις, για να προχωρήσει επιτυχώς αυτό το σχέδιο, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και των πολιτών του Μαυροβουνίου».

Πηγή: www.k-tipos.gr