Χιλιάδες Καταλανοί στους δρόμους κατά της αστυνομικής βίαςΡολά έχουν κατεβάσει όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, σήμερα Τρίτη, στην Καταλονία εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της αστυνομίας κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.  


Κλειστοί σταθμοί του Μετρο, χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων μεγάλων πόλεων, και δημόσιοι υπάλληλοι που απήχαν από τα καθήκοντά τους, κυριάρχησαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προς την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας για τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Στο κάλεσμα των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το ισπανικό κράτος ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολίτες σύμφωνα με τον δήμο της Βαρκελώνης, πυροδοτώντας περαιτέρω το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την περασμένη Κυριακή, που διεξήχθη το δημοψήφισμα. 

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουιγδεμόντ, επιμένει για τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τις προσεχείς ημέρες το Κοινοβούλιο της Καταλονίας να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής από το ισπανικό κράτος. Να σημειωθεί ότι ο Πουιγδεμόντ έχει ζητήσει και διεθνή διαμεσολάβηση για το θέμα. 

«Σήμερα είναι μια ημέρα δημοκρατικής, τίμιας και κοινωνικής διαμαρτυρίας. Μην παρασύρεστε από τους προβοκάτορες. Ο κόσμος είδε ότι είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι», έγραψε στο Twitter o Πουιγδεμόντ σήμερα. 

Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση σχεδόν 900 άτομα τραυματίστηκαν την περασμένη Κυριακή στην προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Στον αντίποδα ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριανο Ραχόι υπερασπίστηκε τις αστυνομικές δυνάμεις λέγοντας ότι περισσότεροι από 400 αστυνομικοί χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα.